På vej hjem fra det sidste møde med en CEO fra en virksomhed i den finansielle sektor, slog det mig, at der – trods meget forskellige agendaer – syntes at være noget, der går igen næsten alle steder.
I forsøg på at kapere og eksekvere på denne konstante kravs- og informationsstrøm, lyder det samme budskab næsten alle steder: ”Vi har brug for information, processer og løsninger, der er enkle, lette at huske og lette at omsætte til handling. Det skal være simpelt!
Når dét, vi har mest brug for, er dét, vi har mindst tid til
Men på trods af, at det er min klare erfaring, at arbejdet med den menneskelige side af ledelsesopgaven, kundetilgangen og forandringen, er noget af dét, der volder størst udfordring i de fleste virksomheder, og på trods af, at arbejdet med mennesker har dét iboende ”besværlige” element, at det som oftest kræver individuel tilpasning, tålmodighed og en længerevarende indsats for at skabe en reel effekt, så er virksomhedernes ønske reelt og forståeligt, og jeg har derfor besluttet mig for at gribe opfordringen og arbejder nu dedikeret på at skabe en tilgang til den menneskelige side af forandring, der skal være endnu mere simpel, let at huske og let af implementere.
Det første helt enkle skridt
- Træk vejret. Tag meget gerne 5-10 dybe vejrtrækninger. Stop al anden aktivitet imens – inkl. støjende tankevirksomhed. Fokuser for et øjeblik udelukkende på at indhente nye forsyninger af ilt til hjernen og til kroppen.
- Aktiver dernæst alle dine sanser. Se dig omkring. Hvor er du? Måske har du haft så travlt, så du slet ikke har opdaget, hvor du er på vej hen? Hvem er du egentlig sammen med? Hvordan ser de andre ud til at have det? Hvad vidner deres ansigter og kropssprog om? Lyt til deres stemmer eller andre lyde omkring dig. Hvad siger dette dig? Mærk efter. Hvordan har du det selv lige nu? Er du engageret? Har du mon ubevidst trukket dig fra drøftelserne? Eller er du måske frustreret, irriteret eller rastløs? Hvordan tror du, at de andre har det? Overvej evt. hvordan du har bidraget til dén situation, du – og de andre – befinder sig i lige nu? Positivt? Negativt? Måske har din adfærd og din tilstedeværelse været uden impact. Er du tilfreds med det? Du behøver ikke overveje alle spørgsmålene hver gang. Ovenstående er blot eksempler.
- Prioritér eller omprioriter afslutningsvist dit fokus. Er der justeringer i din tid, din indsats, din tilgang og ikke mindst dit nærvær, din adfærd og din indstilling, der vil være gavnlig for dig, for andre, eller for det samlede output? Gør du dét, du godt ved, er bedst for kunderne, andre - og for dig? Eller er du blot kommet til at drøne afsted på autopilot uden at opdage, hvor du er på vej hen? Træf en aktiv beslutning. Gør dét, du inderst inde godt ved, du skal gøre lige nu.
Nærvær fjerner tågen og giver adgang til empati
Min vært forleden eftermiddag udtrykte det således: ”Vi er opdraget til at tro, at vi skal kunne tænke eller læse os til det hele. Det kan vi ikke! Vi bliver simpelthen nødt til ind imellem at stoppe med at læse alle de bøger og jagte al den videreuddannelse og så begynde at mærke efter i stedet. Mærk efter, hvad dét, vi har gang i, gør ved os selv, og hvad det gør ved andre. Det er langt fra alt, vi kan læse os til!”
Empati er en evne, vi alle har med os fra barnsben, men mange af os har en tendens til at sløve denne kompetence med tiden, overdøve den med lyden af hamsterhjulet eller kvæle den i tankekværnen. Vil du skabe varige forandringer for dig selv eller i din organisation, så stop op dagligt. Træk vejret. Aktiver dine sanser og Prioriter og vælg dine handlinger og dine tanker med omhu.